Belgesel: Yerçekimi Dalgaları

Yerçekimi dalgaları 14 Eylül 2015'te Amerika'da Livingston ve Hanford'daki iki gözlemevi tarafından ilk kez tespit edildi. 1.3 milyar yıl önce çarpışan yaklaşık 30 Güneş kütlesindeki iki karadelik Güneş'in 3 katı kütleyi yerçekimi dalgalarına dönüştürdü. Bu olay bir anlığına görünen evrenin yaydığı enerjinin 50 katı enerji yaydı. Dalga Dünya'ya ulaştığında uzay-zamanda atom çekirdeğinin çapının 1000'de biri büyüklüğünde titreme yarattı. 

Einstein'ın 1916'da varsaydığı yerçekimi dalgalarının varlığı dolaylı olarak ve matematiksel olarak doğrulanmış olsa da doğrudan ilk gözlem 99 yıl sonra LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) tarafından kaydedildi.

İnterferometre (girişimölçer) bir lazer ışınını ikiye bölerek farklı yönlerdeki iki aynadan bir ışık sensörüne yansıtır. Eğer iki aynanın uzaklıkları eşitse ışınlardan biri ters döndüğü için elektromanyetik dalgalar üst üste gelerek birbirini yok eder ve karanlık alanlar görülür. Bu yöntemle çok hassas ölçümler yapılabilir. LIGO'nun 4er kilometre uzunluğundaki kollarını 10 üzeri -18 m esneten yerçekimi dalgaları bu şekilde kaydedildi.