Ara Tatili Nasıl Değerlendirmeliyiz?

Değerli Velimiz;

 Hayattaki mutluluğun ve huzurun en iyi öğretmenidir çocuklar. Bizim için onlarla birlikte öğrenmekten daha güzel bir şey yok bu dünyada. Her geçen gün biraz daha ekranla ve online oyunlarla paylaştığımız çocuklarımızı bu ara tatilde geri kazanalım. Öncelikle öğrencilerimizin ara tatil döneminde dinlenmelerini ve yeni döneme yenilenmiş başlamalarını çokönemsiyoruz. Ancak aktiviteler yapmak ve bu aktivitelerde ailece bir arada olmak çok kıymetli. Bu nedenle bu konuda sizlere bazı hatırlatmalar yapmak istedik.

Ara tatili ‘tatil’ gibi değerlendirmek!

Çocuklar sürekli kendilerinden istenen bazı görevleri yerine getirmeye çalışmakta ve bu görevlerle ilgili uyarlar almaktadır. Okulda ve uzaktan eğitimde geçirdiği tüm zamanlarda bir şeyler öğrenmesi beklenmekte, öğrendikleri taramalar ve denemelerle test edilip eksikleri ofislerle tamamlanmaktadır. Okul dönemi boyunca derslerinde hedeflediği başarıya ulaşmış olsa da olmasa da her çocuk yoğun bir sorumluluk taşımaktadır ve mutlaka kendi içinde bir gelişim sergilemektedir. Tam da bu nedenle çocuklarımızın tatile ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

Neler yapılabilir birlikte bakalım;

- Güzel bir aile filmi seçip mısır patlatıp evi sinema salonuna çevirebilirsiniz.

- Deney yapmaya bayılıyorlar… İnternetten araştırıp birlikte deney yapabilirsiniz.

- Ailece oynanan oyunların yerini hiçbir online oyun tutamaz. Ev oyun parkuruna dönüştürebilir, yarışmalar düzenleyebilir, kutu oyunlarıyla eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

- Çocuklar isterse her şeyi başarabilir. Yeter ki fırsat verilsin ve öğrenmek için hata yapabilme şansları olsun. Mutfağa girip birlikte atıştırmalıklar hazırlayabilir hatta sevdiği yemekleri yapabilirsiniz.

- Değerlerimizi ve kültürümüzü yaşatmak onları anmak ve gözlemlemekle mümkün. Online müzeleri gezebilirsiniz.

- Bizi en çok rahatlatan aktivite doğayla buluşmak. Yürüyüş yapabiliriniz, bisiklete binebilirsiniz, toprağa dokunup çiçekler ekerek çevrenizi güzelleştirebilirsiniz. Yürüyüşte topladığınız yaprak ve kozalaklardan etkinlikler yapabilirsiniz.

- Dünyamızı paylaştığımız soğuk havalarda yiyecek bulmakta zorlanan dostlarımızı besleyebilirsiniz. Canlılar üzerine konuşup her canlının ne kadar farklı ve kıymetli olduğunu birlikte keşfedebilirsiniz.

- Kullanmadığı kıyafet ve oyuncakları birlikte ayırıp ihtiyacı olanlara verebilirsiniz.

- Daha iyi anlaşmak ve oyundaki çocuğumuzu tanımak için sevdiği bir online oyunu birlikte oynayabilirsiniz. Öğrenmeye hevesli olduğunuzu gördüklerinde çok heyecanlanacaklarına eminiz.

Bunlar sadece birkaç örnek aslında önemli olan;

- Tatil boyunca çocuklara keyif alacakları, ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda aktiviteler bulmaktır. Bu programı yaparken de çocuklarımızla birlikte karar vermek seçenekleri birlikte değerlendirmek çok önemlidir.

- Birlikte zaman geçirmek, mümkün olduğunca çocukla bir arada olmak, onu dinlemek, duygu ve düşüncelerini öğrenmeye çalışmak ve kendi duygu düşüncelerinizi onunla paylaşmak yararlı olacaktır.

- Okul döneminde kapalı alanda kalan ve genellikle masa başında oturmak zorunda kalan çocuklarımızın fiziksel aktivite yapmaya ihtiyaçları vardır. Ailece yürüyüşe çıkabilir, bisiklete binebilir ve yeni yerler keşfetmeye teşvik edebilirsiniz.

- Birlikte minik bir program hazırlayıp programın içine küçük tekrarlar ve bol bol kitap okuma yazabilirsiniz. 

- Tatilin öncelikle ailece keyifli zaman geçirmek için bir fırsat olduğu unutulmamalıdır. Her ne kadar anne babalar olarak bizler aynı tempoda çalışmaya devam ediyor olsak ta çocuklarımızın temposu yavaşladığı için mutlaka hayatımızda nefes olacak zamanlar açılmış olacaktır ve anne-baba çocuk ilişkisinin kalitesini artırmaya dönük olarak birlikte zaman geçirmeye çalışmak hepimiz için olumlu bir dönüş sağlayacaktır.