Özür Dilemenin Gücü

ÖZÜR DİLEMENİN GÜCÜ

“Özür dilemek, bir sonraki davranışta kendini gösterir.”

 Bu yazımızda neden özür dileyemiyoruz, özür dilerken neden güçlük çekiyoruz ve etkili bir özür dilemenin bizim yaşamımıza ne gibi katkıları olur, sorularına yanıt vermeye çalışacağız. 

 

Özür dilemek, hata yaptığımızı düşündüğümüz davranışların, yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiğimiz durumların akabinde ortaya çıkan bir eylemdir. Hatta daha da ötesinde ilişkilerimizi güçlendirmek adına, üzüntümüzü belirterek aynı durumun tekrarlanmayacağını karşımızdaki bireye vaat etmektir.

 

Özür, yalnızca lafta kalmayıp davranışa dönüştüğünde samimi bir değişimin göstergesi olabilir.

 

Özür Dilemekten Neden Kaçınırız?

Özür dilemekten kaçınmamızın sebeplerinden bazıları şunlardır:

1. “Özür dilemek zayıflığın bir işaretidir.” anlayışı medyanın da etkisiyle günümüzde hatalı olduğunu kabul etmek, bir erdemden çok ne yazık ki bir eziklik, zayıflık olarak görülmeye başlandı. Bu yaygın ve yanlış anlayışın aksine, kişinin gururunu bertaraf ederek samimi bir özür dilemesi, kişilik gücünün bir göstergesidir ve büyük bir cesaret gerektirir.

 

2. Ego:

Özür dilemenin en büyük düşmanı egodur. Ego, sizi kendi içinizde sürekli savaşma hatta bu savaşa karşı da savunma yapmak zorunda bırakır. İnsanlarla doğru iletişim kurma konusunda, hep bir adım geride bırakarak yalnız kalmanıza sebep olur.

 

3. Sonuna Kadar İnkâr Alışkanlığına Sahip Olma:

Bu alışkanlık da yine ego ile bağlantılıdır. Bazı insanlar hatasını kabul etmektense, ilişkisini kaybetmeyi göze alır.

Suçlama ve hata bulma insan ilişkilerini en çok zedeleyen iki davranış biçimidir. Bizim davranışımızdan ötürü bir sorun yaşandığında, karşımızdaki insanda hata aramak, suçu onun üstüne yıkmaya çalışmak yerine özür dilemek var olan iletişimi korumak ve güçlendirmek istediğiniz anlamına gelir. Evet! Hatalıyken özür dilemek bizi küçük düşürmez; aksine karşımızdakine önem verdiğimizi, saygı duyduğumuzu, onu kaybetmek istemediğimizi gösterir.

 

Etkili Bir Özür Dilemenin Bizim Yaşamımıza Katkıları: Özür dilemek, bir affetme talebi değil, bir konuşma talebidir. Bireylerin iletişimi açısından sorumluluk almalarını sağlar. Düzeltilmesi gereken olumsuz durumlarda bireyi yönlendirir. Karşı tarafın ne hissettiğini anlamamız için bize bir şans verir.

 

Birey olarak yanlış yapmak, omuzlarımızda manevi bir ağırlığa sebep olur. Hâlbuki sorumluluk alıp hatalarımızla yüzleşerek özür dilediğimizde, kendimizi daha iyi hisseder ve o yükten de kurtulmuş oluruz.

 

Çevremizle yaşadığımız sorunlar, eski anlaşmazlıklar çoğu zaman hafızalardan yok olmaz. Birçoğu sonradan başka bir vesileyle ortaya çıkar ve kronik kızgınlığa yol açar. Bu durumlarda affetmek, özür dilemek gibi samimi bir yaklaşım, rahatlamamızı ve kendi iç huzurumuzu korumamızı sağlar.