ERTELEME ALIŞKANLIĞI

KRONİK ERTELEME

Sorumlulukları erteleme durumunun, bizlerde  stres ve sıkıntı yarattığını bilmemize rağmen, durumu sürekli tekrarlamaya, psikolojide “ kronik erteleme “ denir.

???? Vergilerinizi rutin olarak geç vermenin, başlamamız gereken tez araştırmamıza hala başlamamanın, işle ilgili o son raporu yazmamanın, spora gitmeyi ihmal etmenin vb sorumlulukları sürekli ertelemenin, beynimizi ne kadar meşgul ettiğinin ve yıprattığının farkında bile değiliz çoğu zaman.

 

NEDENLERİ:

????Çocukta otokontrol becerisinin gelişmemesi ve koşullu sevgi: Yapılan araştırmalar; çocukluk döneminde otoriter ve kontrolcü ebeveyne sahip olmanın, bunun yanı sıra koşullu sevgi ve ilgi veren ebeveyn tutumlarının, yetişkinlikte kronik ertelemeye neden olduğunu belirtmektedir.

????Her iki tutumda da çocuklar; kendi iç dünyalarını, kendi ihtiyaçları doğrultusunda düzenlemeyi değil, ebeveynlerinin isteklerini yerine getirmeyi öğrenirler. Bu sürekli kendilerini ispat etmek zorunda olma durumu onları, kaygı düzeyleri yüksek çocuklar haline getirir. Çocukluk döneminde sürekli takdir görmeye ve başarılarıyla kabul edilmek için, onlardan her isteneni tam zamanında ve onlardan istendiği şekilde yapmaya odaklanmış çocuklar, büyüyüp yetişkin olduklarında, otoriter ve kontrolcü ebeveynlerinin baskısından uzaklaştıkları için kendi kişisel sorumluluklarını sürekli erteleme eğilimi gösterirler.

????????Önceliklerin doğru belirlenmemesi: Önceliklerin yanlış sıralanmasından kaynaklı stres ve kaygı arka planda beynimizi sürekli alarm durumunda tutar ve bizi huzursuz eder. Bu stres ve kaygı zamanı disiplinli kullanmak ve olumlu alışkanlıklar edinmekle  azaltılabilir.

????Duyguları doğru düzenleme eksikliği: Duygu düzenleme; günlük yaşamda herhangi bir olay karşısında hissettiğimiz öfke, üzüntü, mutluluk, endişe, heyecan vb duyguları karşımızdakine yansıtmadan önce, içinde bulunduğumuz duruma göre “düzenleyebilme becerisi”ne denir. Gün içinde bilinçli veya bilinçsiz olarak geliştirdiğimiz ve yansıttığımız duyguların sürekli farkında olmak ve onları doğru biçimde yansıtmak bizi gereksiz çatışmalardan uzak tutacak, olumlu ve üretken ruh halimizi sürekli kılacaktır.

????????Bunlar dışında başarısızlık korkusu, mükemmeliyetçilik, kendini denetleme yetersizliği, eleştirilme ya da onaylanmama korkusu ve öğrenilmiş çaresizlik gibi etkenler de kronik ertelemenin sebeplerinden sayılabilir. Ayrıca, bir işe veya bir konuya nereden ve nasıl başlayacağımızı bilmemek, zihnimizde sürecin tamamını canlandıramamak ve onu aşama aşama planlayamamak, sürekli ertelemeye sebep olabilir.

 

PEKİ NE YAPMALI?

Öncelikleri belirleme, plan yapma, zaman yönetimi ve gerekli olduğunda yardım isteme kronik ertelemenin dört en büyük düşmanıdır.

????????Öncelikleri belirleme: Yapmanız gereken birden fazla iş varsa onları önem ve önceliğine göre sıraya koyun.

????Pazartesi teslim edilecek rapor yazılacak.

????Çocukların okul hazırlıklarına yardım edilecek.

????Yemek yapılacak.

????Youtube'dan 20 dakikalık egzersiz programı takip edilecek vb.

 

????Planlama: Bu aşamada “Pomodoro Tekniği”ni kolaylaştırıcı bir yöntem olarak kullanabilirsiniz. Pomodoro tekniği; elimizdeki işi 25 dk. çalışma, 5 dk mola esasına göre,

30 dk.lık dilimler halinde yapmamızı öngören bir tekniktir.

 

????Zaman yönetimi:

Her gün yatmadan önce ertesi gün yapmanız gereken işlerin listesini yapın ve ertesi gün tamamladığınız her işin yanına bir yıldız koyun.

Ertesi gün için beş iş tamamlamayı hedeflemiş, fakat günün sonunda bunlardan sadece üçünü tamamlayabilmişseniz neyi ne kadar sürede gerçekleştirebileceğinizi  bir kez daha gözden geçirin ve bir sonraki gün için daha gerçekçi bir liste hazırlayın.

 

????Bu tekniği her gün uygulamak; bir günde ne kadar iş tamamlayabildiğinize ve kendi biyolojik ritminize dair size büyük bir farkındalık da kazandıracaktır. Böylelikle zamanla hazırladığınız her liste, bir öncekine oranla, sizin yaşam ritminizin gerçekliğine daha uygun hale gelecektir.

⏰Görevlerinizi kendinize hatırlatmak için mutlaka telefonunuzun takvimini;  gün ve saat bilgisi girerek programlayın.

 

????????Yapılması gereken ve size çok zor gelen işler için çevrenizden yardım isteyin. Tüm dünyanın yükünü omuzlamak zorunda değilsiniz! Gerekli durumlarda yardım talep edin. Yardımlaşma ve işbirliği hem sizin yükünüzü hafifletecek hem de işbirliği içinde olduğunuz kişilerle aranızdaki bağı güçlendirecektir.

 

Son olarak☘️

☘️☘️Mucize kelimenin “başlamak” olduğunu unutmayın. Başarmak istiyorsak başlama disiplinini ve cesaretini göstermek zorundayız. Hayal etmek, istemek, arzu etmek, plan yapmak elbette küçük ya da büyük her iş için gereklidir. Bununla birlikte başarı; ancak işe başlayanların sahip olacağı bir ödüldür. Tüm bu teknikleri uygularken çocuğunuzu bu sürece dahil etmek ve sizi gözlemlemesine izin vermek onda da benzer olumlu alışkanlıkların oluşmasını sağlayacaktır. Unutmayın! Çocuklar söylediklerimizden çok yaptıklarımızı öğrenirler.????????